Opstijgend vocht bestrijden

Opstijgend vocht: Info

Opstijgend vocht is het meest-voorkomende vochtprobleem, en komt niet enkel voor op binnenmuren zoals veel wordt gedacht. Ook op buitenmuren en muren in de kelder kan opstijgend vocht de kop opsteken.

Verder op deze pagina informeren we je hoe je opstijgend kan herkennen, wat de eventuele gevolgen zijn, en hoe we deze effectief kunnen behandelen.

 

 

Wat is opstijgend vocht? (ook wel optrekkend vocht genoemd)

Om verwarring tegen te gaan: opstijgend vocht wordt ook vaak optrekkend vocht genoemd. Eerst informeren we je hoe opstijgend vocht eigenlijk kan ontstaan.

Veelgebruikte bouwmaterialen (bakstenen, kalk, …) hebben een vrij open poriestructuur waardoor deze snel vocht opnemen in contact met een natte ondergrond. Het vocht wordt dus eigenlijk omhoog gezogen zoals bij een klontje suiker. (zie video)

 


Opstijgend vocht herkennen

Vooral oudere woningen, zeker met de vochtige Belgische grond, krijgen te maken met optrekkend vocht. Maar, hoe herken je vocht in de muur nu eigenlijk?

Enkele symptomen van vochtige muren zijn: 

  • Verf- en/of behangpapier die begint los te komen
  • Pleisterwerk die verkleurd en afbrokkeld
  • Muffe geur
  • Witte vlekken en schimmels op de muur.

 

Belangrijk bij optrekkend vocht is dat de muur tot op een bepaalde hoogte nat / vochtig is, maar de vloer zelf droog blijft. Enkel wanneer de vloer én de muur allebei nat zijn wordt het vochtprobleem vrij zeker niet veroorzaakt door ‘optrekkend vocht’, maar eerder door insijpelend water of een waterlek.

 

Het meest-voorkomend vochtprobleem

Vochtige muren zijn één van de meest voorkomende vochtproblemen en ontstaat vooral door grondwater dat zich naar boven trekt in muren. Dit is een vochtprobleem die zich vooral bij oudere woningen voordoet zonder adequate vochtkering.

Het zout die zich in grondwater bevindt laat die typisch witte rand achter op de bezettingslaag of bakstenen en beschadigd het metselwerk.

 

Met de juiste aanpak zoals muren injecteren of harsinjecties (ook wel betoninjecties genoemd) bij beton te gebruiken kan een vochtprobleem als optrekkend vocht snel en definitief behandeld worden.